2010. október 9., szombat

Pénztárcakímélő lepény (Quiche)

A quiche (ejtsd: kis) egy omlós tészta alapú lepényt takar, amire bármilyen feltét (zöldség, sonka, szalonna, sajt, hús...) kerülhet. A lényeg, hogy tojásos-tejszínes mártással kell összefogni.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, egy négytagú család könnyedén jóllakik belőle, ráadásul a hozzávalókat pénztárcánk vastagságának megfelelően tudjuk variálni. (Nők lapja konyha/2010-09)


QUICHE ALAPRECEPT
Hozzávalók (kb. 25 cm átmérőjű lepényhez):

- 25 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- egy csipet só
- 3-4 evőkanál jéghideg víz

Elkészítés:

1, A kis darabokra vágott hideg vajat morzsoljuk el a liszttel, adjuk hozzá a sót, a tojást és apránként a hideg vizet.
2, Gyorsan gyúrjuk ruganyos tésztává, majd tegyük be pihenni a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Ha van időnk, jót tesz neki, ha 1 órát pihen a hűtőben.

Hagymás-sonkás-baconos quiche

Hozzávalók:
- 1 adag quiche alaptészta
- néhány szelet bacon
- néhány szelet sonka
- só
- bors
- 1 vöröshagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 10 dkg sajt
- 4 tojás
- 1 dl tej
- 2 dl tejszín

Elkészítés:
1, A tésztát nyújtsuk ki és helyezzük egy cakkos szélű tortaformába úgy, hogy 1-2 cm-es pereme legyen.
2, 180 C-os sütőben süssük elő 10-15 perc alatt.
3, Amíg sül a tészta, szeleteljük fel a hagymát, a paprikát és a paradicsomot (karikára/fél karikára), vágjuk csíkokra vagy kockára a sonkát és/vagy a bacont. Verjük fel a tojásokat, sózzuk-borsozzuk, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, majd reszeljük bele a sajtot.
4, Az elősütött tészta aljára szórjuk a hagymát, a paprikát, rátesszük a sonkát és/vagy a bacont, majd a paradicsomot. 
5, Öntsük a tetejére a tojásos keveréket és 180 C-os sütőben süssük kb. 30 percig.

Megjegyzés:
- Elősütésnél tegyünk a tésztára nehezéket (alufólia + bab), hogy ne púposodjon fel. 



Nincsenek megjegyzések: