2011. július 27., szerda

Grízes bögresüti



Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 7 dkg búzadara
- 3 tojás
- 1 citrom héja és leve
- 12,5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 3 dl tej

Elkészítés:
1, A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és kivajazunk-kilisztezünk 8 bögrét.
2, A búzadarát belekeverjük a tejbe.
3, A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a puha vajjal, a fehérjéből kemény habot verünk.
4, A cukros-vajas tojássárgájához hozzáadjuk az átszitált sütőporos lisztet, a sót, a citrom héját és levét, a tejes grízt, majd végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
5, A tészta felét az előkészített bögrékben elosztjuk, lekvárt teszünk rá, majd befedjük a tészta másik felével.
6, A bögréket tepsibe állítjuk és a sütő közepén 30-35 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés:
- Először soknak tűnt a tej mennyisége, de végül éppen megfelelő lágyságú lett így a tészta.
- Szerintem elég a citromnak a fele is, mert nagyon intenzíven érezhető a sütiben.
- Készíthető gyümölccsel is. Ehhez a mennyiséghez használhatunk pl. 25 dkg meggyet (lecsöpögtetve).
- Forrás: Receptvarázs és Karcagi ízőrzők

Nincsenek megjegyzések: