“A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.” Gundel Károly
2011. április 13., szerda
Kakaós csiga
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 1 kockacukor
- 3 dkg élesztő
- 30 dkg finom liszt
- 15 dkg lágy margarin
- 11 dkg porcukor (+ a szóráshoz)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
1, A kovászhoz 1 dl langyos tejben elkeverjük a kockacukrot, az élesztőt és 1 kanál lisztet. Meleg helyen kelesztjük-felfuttatjuk (kb. 15 perc alatt).
2, A maradék tejben elkeverünk 3 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, 3 dkg olvasztott margarint és egy csipetnyi sót.
3, A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket, majd (ha van, kézi robotgép dagasztóspiráljával) hólyagosra kidolgozzuk. Ezután letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (35-40 perc).
4, Habosra keverünk 8 dkg margarint 8 dkg porcukorral, majd a kakaóval.
5, A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk és 5 mm vastag, kb. 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós margarinnal, szorosan feltekerjük és éles késsel 12 darabra vágjuk.
6, Egy 30 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral, oldalát megkenjük 2 dkg olvasztott margarinnal.
7, A csigákat vágott felületükre fordítjuk, alul kicsit összenyomkodjuk és egymástól tisztes távolságra a sütőformába tesszük. A közöket megkenjük 2 dkg olvasztott margarinnal. Letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (további 30-35 perc alatt).
8, A sütőt 200 C-ra előmelegítjük, az aljára beteszünk egy vízzel teli lábast, mert a kelt tészta sütéséhez gőzre van szükség. A formát középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük és 45-50 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával, de át kell sülnie).
9, Porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés:
- A 30 dkg liszt sehogy sem volt elég! Mielőtt munkalapra borítottam volna, még rengeteget hozzágyúrtam...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Ez egy Lajos Mari recept. Megjelölhetted volna forrásként, ettől nem vagy kevesebb. Én is e recept szerint sütök, csak kb. fele mennyiségű folyadékkal, mint amit a recept megjelöl.
Ircsi
Mivel 100 éve vágtam ki egy fogalmam sincs milyen nevű újságból...
Jól néz ki,azt hiszem,kipróbálom.
Jól néz ki,azt hiszem,kipróbálom.
Szia!
Ez nagyon jól néz ki, s biztosan finom is volt!
Másra nem reagálok :o)
Megjegyzés küldése