“A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.” Gundel Károly
2011. március 23., szerda
Briós
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 3 db tojás sárgája
- csipet só
És még:
- 1 db tojás a lekenéshez
- 3 dkg cukor a briósok tetejére
Elkészítés:
1, A lisztet tálba szitáljuk, a közepére egy "fészket" csinálunk. Beletesszük a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet és 15 perc alatt felfuttatjuk.
2, Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is és sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, majd 20 percig meleg helyen kelesztjük.
3, Kelesztés után átgyúrjuk a tésztát és 16 felé vágjuk.
4, 12-ből kis cipókat formázunk, vajazott-lisztezett muffinformába tesszük és megkenjük felvert tojással.
5, A maradék 4 cipót további 3-3 részre osztjuk és a muffinformában lévők tetejére tesszük. Ezeket is lekenjük tojással, majd még 30 percig meleg helyen kelesztjük.
6, A végén újra megkenjük tojással, a tetejét megszórjuk vaníliás (vagy sima) cukorral és 200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjegyzés:
- Következő sütésnél lehet, hogy emelek a cukor adagon, mert szerintem elférne még benne valamennyi...
Forrás: TücsökBogár
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Remélem, hogy nektek is ízlett! Nekem ez a kedvenc brióstésztám. :)
Nagyon finom, puszi érte! :-)
Megjegyzés küldése